تیرچه پیش تنیده چیست؟

اجرای سقف برای سازه های مختلف با توجه به نوع اسکلت ساختمان ها متفاوت خواهد بود. با توجه به اینکه نوع رفتار و روش های اجرای مصالح اهمیت زیادی دارد نمی توان هر نوع سیستمی را برای اجرای سقف در سازه های بتنی و فلزی اجرا کرد. به عنوان مثال اجرای سقف تیرچه بلوک روی سازه های بتنی مناسب تر است زیرا سرعت اجرای بالاتر، هزینه پایین تر و مقاومت بالایی دارد. سقف ها انواع مختلفی دارند که از جمله آن ها می توان به سقف عرشه فولادی، سقف تیرچه پیش تنیده، سقف دال بتنی، سقف کوبیاکس، سقف کامپوزیت، سقف طاق ضربی و سقف های شیب دار اشاره کرد. در این مقاله در مورد سقف تیرچه پیش تنیده مطالبی ارائه شده است.

تاریخچه بتن و تیرچه پیش تنیده

بتن و تیرچه پیش تنیده یکی از مصالح نوین ساختمان است که در سال ­های اخیر در مبحث مهندسی سازه وارد شده است. در گذشته استفاده از بتن پیش تنیده مزیت کمی داشت و با مشکلات زیادی همراه بوده است زیرا به دلیل استفاده از کابل ­های فولادی که از مقاومت پایینی برخوردار هستند در فرآیند پیش تنیدگی، پیامدهای دراز مدت خزش و انقباض باعث کاهش نیروی پیش تنیدگی می ­شد و بنابراین استفاده از بتن و تیرچه پیش تنیده باعث بروز مشکلاتی در سازه می­ شده است.

یک مهندس فرانسوی در ابتدای قرن بیستم برای انجام پیش تنیدگی از کابل­ های فولادی با مقاومت بالا استفاده نمود و موفق شد فرآیند پیش تنیدگی را به صورت مطلوب انجام دهد. از آن زمان به بعد استفاده از بتن و تیرچه پیش تنیده توسط مهندسین سازه مورد پذیرش قرار گرفت و امروزه در سراسر جهان و در کشورهای مختلف به عنوان یکی از مصالح قابل اطمینان مورد استفاده قرار می­گیرد. از بتن پیش تنیده اغلب در ساختمان سازی و به صورت تیرچه پیش تنیده با تکیه گاه ساده استفاده می­شود. به منظور انجام بهتر و دقیق ­تر کنترل کیفیت تیرچه پیش تنیده، این تیرها در کارخانه تولید می ­شوند.

ساخته شده با تیرچه پیش تنیده

ساخته شده با تیرچه پیش تنیده

نحوه ساخت تیرچه پیش تنیده

به طور کلی می­توان پیش تنیدگی را به این صورت تعریف کرد که عبارت است از ایجاد یک تنش ثابت و دائم به میزان مورد نیاز و به صورت دلخواه به یک عضو بتنی، به صورتی که در اثر این تنش بخشی از تنش­های ناشی از بارهای زنده و مرده در این عضو بتنی خنثی شوند و در نتیجه ظرفیت و مقاومت باربری عضو سازه­ای افزایش می­یابد . روش ­های انجام پیش تنیدگی را می­توان به دو گروه اصلی تقسیم بندی نمود: روش پیش کشیدگی و روش پس کشیدگی.

روش اول، پیش کشیدگی:

بسیاری از قطعات بتنی پیش تنیده از جمله دال­ های کف و تیرچه پیش تنیده با استفاده از روش پیش کشیدگی تولید می ­شوند. در این روش کابل ­های فولادی به شکل سیم یا مفتول بین دو گیره که در ابتدا و انتها قرار دارند با استفاده از دستگاه مخصوص کشیده م ی­شوند ­(که در ادامه بیشتر توضیح داده خواهد شد) و در اطراف آن­ها بتن ریزی انجام می­ شود و با استفاده از عمل ویبره کردن هوای داخل آن تخلیه می­ شود. پس از سخت شدن بتن، گیره ­ها آزاد می­شوند و به علت وجود پیوستگی بین کابل­ های فولادی و بتن، نیروی پیش تنیدگی ایجاد شده در کابل ­ها به بتن منتقل می­شود. در نهایت انتهای کابل­ های فولادی که از بتن بیرون زده است جدا می­شود و سطح بتن یکدست می­شود.

تیرچه پیش تنیده

روش دوم، پس کشیدگی:

برای ساخت تیرچه پیش‌تنیده در این روش، کابل‌ها در داخل قالب و درون غلاف‌هایی قرار می‌دهند و سپس بتن ریزی انجام می‌شود. پس از آنکه بتن کمی خود را گرفت، دو طرف کابل را به سمت خارج از قالب کشیده می‌شود. برای این کار از گره‌های مخصوصی که در دو سمت کابل بسته شده‌اند استفاده می‌شود. این گره‌ها پس از قطع شدن کشش محکم می‌شوند.

یکی از مزیت‌های این روش نسبت به روش پیش‌کشیدگی، این است که با استفاده از این روش می‌توان کابل‌های فولادی را به گونه‌ای در داخل قالب قرار داد که در مسیر تنش قرار گیرند و در نتیجه حجم بتن ریزی را کاهش داد. مزیت دیگر روش پس‌کشیدگی این است که می‌توان نیروی کششی کابل را به صورت مرحله‌ای اعمال کرد. این کار را می‌توان برای برخی از کابل‌ها یا برای همه آن‌ها انجام داد. در مواردی که بار در مراحل مشخصی اعمال می‌شود، این مزیت می‌تواند مفید باشد. همچنین با استفاده از این روش می‌توان پروفیل خاصی را به کابل‌های فولادی موجود در بتن اعمال کرد. اغلب مشکلاتی که در مصالحی که با این روش تولید شده‌اند به وجود می‌آیند، معمولاً به علت عدم وجود پیوستگی لازم بین بتن و کابل‌های فولادی پس‌تنیده است.

تیرچه پیش تنیده

تیرچه پیش تنیده

نیروی پیش کشیدگی در تیرچه پیش تنیده:

همان طور که پیشتر گفته شد برای وارد کردن نیروی پیش کشیدگی در تیرچه پیش تنیده سه روش مختلف وجود دارد که در این قسمت توضیح داده می­ شود.

  1. روش مکانیکی: این روش در برخی از پروژه ­های بزرگ مورد استفاده قرار می­گیرد. شاید بتوان گفت که ساده ترین روش برای فشرده ساختن یک تیر، استفاده از یک یا دو جک در برابر دو تکیه­ گاه است. می­توان پس از فشرده نمودن تیر بین تیر و تکیه گاه ورق فولادی قرار داد و به این ترتیب از برگشت تیر به حالت اولیه جلوگیری به عمل آورد. مشکل اصلی این روش این است که ایجاد کوچکترین تغییر شکل یا حرکت تکیه گاه باعث کاهش قابل ملاحظه نیروی پیش تنیدگی می­ شود.
  1. روش شیمیایی: در این روش برای ایجاد نیروی پیش تنیدگی در تیرها از سیمان­هایی که خاصیت منبسط شوندگی دارند استفاده می­شود. این سیمان­های منبسط شونده برخلاف سیمان­ های معمولی هنگام گیرش و سخت شدن، به جای منقبض شدن منبسط می­شوند و به دلیل اینکه وجود کابل­ ها در داخل بتن از ایجاد انبساط طول جلوگیری می­کند، مقداری نیروی فشاری در تیر ایجاد می­ شود.
  2. روش الکتریکی-حرارتی: در این روش جریان برق را به کابل­های فولادی وصل می­کنند و در نتیجه این جریان باعث افزایش طول کابل­ها می­شود. سپس کابل­ها به وسیله گیره­ هایی در همان حالت کشیده می ­شوند و به تکیه گاه متصل می ­شوند. پس از قطع نمودن جریان برق و سرد شدن کابل­ها، اطراف آن­ها بتن ریزی انجام می­ شود و پس از رسیدن مقاومت بتن به حد مورد نیاز و لازم، کابل­ های فولادی کشیده شده از تکیه گاه آزاد می­شوند. بنابراین نیرویی که در اثر کشیده شدن کابل­ ها به وجود آمده است به بتن منتقل می­ شود. این روش یعنی روش پیش کشیدگی حرارتی به صورت گسترده برای تولید دال­ ها، تیرها، تیرچه پیش تنیده، تیرهای چراغ برق و خرپاها مورد استفاده قرار می­گیرد.
تیرچه پیش تنیده

تیرچه پیش تنیده

تیرچه پیش تنیده و بازار ایران

تیرچه‌های خرپایی در حال حاضر از رایج‌ترین سیستم‌های اجرای سقف سازه‌ها در ایران هستند، اما در سراسر دنیا این روش به طور گسترده منسوخ شده است. در گذشته، تیرچه‌های خرپایی با پاشنه بتنی یا فندوله‌ای در سقف‌ها استفاده می‌شدند، اما این تیرچه‌ها مشکلات فراوانی را در تمام مراحل کار از تولید تا اجرا ایجاد می‌کردند. به دلیل عدم وجود جایگزین مناسب و مقرون به صرفه، این روش به طور گسترده توسط پیمانکاران و مهندسین استفاده می‌شد.

در چند سال اخیر، اداره استاندارد و سازمان نظام مهندسی استفاده از تیرچه‌های خرپایی با پاشنه فندوله را ممنوع کرده‌اند و اکنون فقط استفاده از نوع بتنی آن مجاز است. تیرچه‌ها به عنوان یک بخش اصلی در اسکلت بندی سازه‌ها محسوب می‌شوند و بار سقف را به تیرهای اصلی منتقل می‌کنند. این تیرچه‌ها نیاز به حداقل ۳ سانتیمتر پوشش بتنی دارند و استفاده از پاشنه بتنی ۴ سانتیمتری در تیرچه‌های خرپایی امکان‌پذیر نیست.

با وجود محدودیت‌ها و مشکلات موجود در تیرچه‌های خرپایی، یک جایگزین مناسب برای آن به بازار آمده است که همان تیرچه‌های پیش‌تنیده هستند. تولید و استفاده از این محصولات پیش‌تنیده در سال ۱۹۶۰ میلادی آغاز شده و در طول زمان پیشرفت‌های چشمگیری کرده است. در طراحی ساختمان‌ها و سازه‌های بتن‌آرمه و تیرهای بتن‌آرمه، با اضافه کردن آرماتور به مقطع بتن، آن را در برابر نیروهای کششی مقاوم می‌کنند. مقطع بتنی از قبل تحت فشار قرار می‌گیرد تا بار اضافی به ساختمان تحمیل نشود.

تیرچه پیش تنیده

تیرچه پیش تنیده

این مدل طراحی نه تنها مصرف فولاد و بتن را در سطح مقطع کاهش می دهد، بلکه باعث بالا رفتن کیفیت بتن می شود. از این سیستم طراحی در ایران برای سازه های زیادی استفاده شده که بزرگراه طبقاتی صدر در شمال تهران یکی از آنهاست.

در ایران استفاده از این سیستم سازه با دو مشکل عمده روبرو است:

اول اینکه اجرای سقف های پیش تنیده نسبت به حالت تیرچه بلوک، پر هزینه تر است و به قالب بندی زیادی نیاز دارد

دوم اینکه به دلیل تحت فشار بودن بتن مقاطع بتنی پیش تنیده، به بتن با مقاوت بالا نیاز داریم که توان تولید انبوه آن را نداریم.

اگر بخواهیم یک نتیجه گیری از شرایط داشته باشیم، استفاده از تیرچه های پیش تنیده بهترین روش بالابردن کیفیت سقف هاست و باعث کاهش هزینه و جلوگیری از متوقف شدن پروژه ها به دلایل مالی است. این روش نه تنها سیستم رایج طراحی سازه ها و سقف را تغییر نمی دهد، می تواند کیفیت کار را بسیار افزایش دهد بدون اینکه احتیاج به یک تیم اجرایی خاص داشته باشیم. یعنی همان کسانی که تا کنون سقف های تیرچه بلوک را به روش خرپایی برپا می کرده اند، می توانند با تیرچه های پیش تنیده این کار را انجام دهند. به این ترتیب از مشکلات تیرچه های خرپایی خلاص می شویم و به دلیل کاهش هزینه ها با استقبال سرمایه گذاران در بخش ساخت و ساز مواجه می شویم.

از طرفی معماران و طراحان هم از درگیری با جزئیات بیهوده آسوده می شوند.

 

برخی از مقالات و اطلاعات فنی تیرچه های پیش تنیده

تیرچه پیش‌ تنیده ایران

تیرچه پیش‌­ تنیده ایران تیرچه‌­ی پیش‌­تنیده ایران فعالیت خود را در راستای تولید قطعات بتنی پیش‌­تنیده آغاز کرد و هم اکنون علاوه‌­بر ارسال محصولات به

مطالعه مقاله

فوم سقفی تیرچه بلوک

فوم سقفی تیرچه بلوک ایجاد استحکام در یک سازه با ترکیب فوم‌های سقفی و تیرچه بلوک امکان‌پذیر است و طول عمر سازه را افزایش می‌دهد

مطالعه مقاله

نحوه دپو و انبار کردن تیرچه‌های پیش تنیده

دپو کردن و یا انبار کردن تیرچه پیش تنیده بسیار امر مهمی می‌باشد به خاطر این که با سایر تیرچه ها تفاوت دارد معمولاً مهندسین و یا استاد کارانی که با تیرچه ها کار می کنند مسئله دپو کردن و یا انبار کردن تیرچه پیش تنیده را جدی نمی بینند این به این علت است که سایر تیرچه ها مقوله جدی نداشتند در تیرچه های خرپایی و یا تیرچه های کرومیت و تیرچه نیازیت و یا سایر تیرچه ها همیشه تیرچه ها با نیسان و نهایتا خاور به محل پروژه حمل و به صورت فله انبار و یا دپو می شوند اما در مورد تیرچه پیش تنیده این موضوع متفاوت است

نمی‌توان تیرچه پیش تنیده را با نیسان و یا وانت جابجا کرد و همواره باید با ماشین‌های سنگین همچون خاور تک محور جفت محور و یا تریلی جابجا کرد و در هنگام دپو کردن و یا انبار کردن تیرچه های پیش تنیده توجه داشت که به همان صورت که در کارخانه تیرچه ها بارگیری شده اند در محل اجرای پروژه دپو شوند تصاویر زیر بهترین حالت دپو تیرچه پیش تنیده را نشان می دهد. تیرچه ها باید در یک راستا بر روی یکدیگر قرار بگیرند و از چوب های چهارتراشی که در هنگام بارگیری استفاده شده در هنگام دپو نیز استفاده گردد تا نیرو در یک جهت و به صورت عمودی به زمین وارد شود تا تیرچه ها آسیب نبیند از آنجایی که تیرچه پیش تنیده در قسمت تحتانی خود نیروی بسیج بسیار مضاعفی دارد و این نیرو در جهت حفظ و استحکام سقف می باشد وقتی تیرچه پیش تنیده بغل تابیده شود یا برعکس شود این نیرو به صورت بلعکس عمل کرده و ممکن است موجب شکستگی تیرچه و یا ترک برداشتن آن شود و همین امر موضوع انبار کردن تیرچه پیش تنیده یا دپو کردن آن را بسیار مهم گردانیده است

نحوه دپو تیرچه پیش تنیده

نحوه دپو تیرچه پیش تنیده

چگونگی ساخت تیرچه پیش تنیده

شاید برای شما این سوال پیش آمده باشد که چگونه نیروی پیش تنیدگی باعث می شود که یک قطعه بتنی به مقاومت بالاتر از حد نرمال خود برسد در اینجا می خواهیم در مورد ساخت تیرچه پیش تنیده صحبت کنیم

ابتدا بیاید با یک مثال ساده مفهوم پیش تنیدگی را توضیح دهیم فرض کنید تعدادی کتاب روی هم چیده اید در صورتی که بخواهید همه کتاب‌ها را با همدیگر بلند کنید اولین چیزی که به ذهن شما می‌رسد این است که اولین کتاب و آخر کتاب را با دو دست به همدیگر فشار دهیم و با همین فشار بازوان خود را حرکت دهیم تا کل کتاب ها با یکدیگر با همدیگر جابجا شود پیش تنیدگی نیز همین است در واقع بتن ماده ای است که تحت فشار بسیار عالی عمل می کند اما به همان نسبت در هنگام کشش بسیار ضعیف و شکننده عمل می‌کند تکنولوژی پیش تنیدگی این ضعف را جبران می نماید در ابتدا میلگردهایی که توان کششی بالاتری نسبت به میلگردهای معمولی دارند در خط تولید تیرچه پیش تنیده کشیده می شوند بعد از اینکه دستگاه بتن با تراکم بالا و با نسبت آب به سیمان پایین را روی این میلگردها به صورت ویبره قرار داد سیستم بخار وارد عمل می‌شود بعد از اینکه بتن ها با لحاف بخار یا همان سیستم بخار عمل آوری شده اند و مقاومت ۷ روزه خود تنها در عرض ۱۲ ساعت رسیدند این میلگردها که قبلا کشیده شده بودند آزاد می گردند به علت اینکه بتن میلگرد ها را بغل کرده است نیرویی در جهت راستای تیرچه به وجود می‌آید که با آن نیروی پیش تنیدگی می‌گویند همین امر باعث می‌شود که تیرچه مقاومت بسیار بالایی نسبت به سایر انواع مقاطع بتنی داشته باشد.

تیرچه پیش تنیده

تیرچه پیش تنیده

تیرچه پیش تنیده ایران در مثلث کارفرما – مهندسین طراح معمار و سازه – مهندسین مجری

واقعیت این است که با پیشرفت علم سیستم های نوین توانسته اند کیفیت کار را ارتقا دهند ولی از طرفی دچار پیچیدگی طراحی و اجرا گردیده و از طرف دیگر به افزایش قیمت تمام شده دچار شده اند. به همین دلیل در این مقاله سعی شده است که با بیانی ساده و مختصر، ویژگی های منحصر به فرد سقف تیرچه بلوک با استفاده از محصول استراتژیک تیرچه پیش تنیده ایران را از زوایایی مختلف تحلیل نماییم و دلایل انتخاب آن را که توانسته است بطور همزمان:

  • کیفیت محصول تیرچه پیش تنیده را از تیرچه خرپایی سنتی کارگاهی دست ساز به تیرچه کارخانه ای دارای تکنولوژی پیش تنیدگی (با استفاده از ماشین آلات تولید پیشرفته کشور آلمان) ارتقا دهد.
  • دهانه های بلند را تا دهانه ۹/۴۰ متر با استفاده از تیرچه تک و تا دهانه ۱۲ متر را با استفاده از تیرچه دوبل پوشش دهد.
  • اختلاف قیمت و کاهش قیمت کاملاً محسوسی را نسبت به تیرچه های خرپایی در تمام طول ها و دهانه ها و همچنین نسبت به سایر سیستم های سقف و سازه ایجاد نماید را بررسی نماییم.

یکی از دغدغه های منطقی مهندسین طراح معماری برای اینکه بتوانند نقشه های معماری خلاقانه مورد علاقه و پسند کارفرما را بدون محدودیت و به اصطلاح دست آزاد ترسیم نمایند مواجهه آنها با مزاحمت ستونها با دهانه های کوتاه بود که در صورت طراحی با دهانه های کوتاه معضل معماری ایجاد نموده و در صورت طراحی با دهانه بلند به معضل عمرانی تبدیل می گردید. انتخاب سیستم سقف تیرچه و بلوک با تیرچه پیش تنیده امکان افزایش دهنه را در موقعیت های لازم معماری ایجاد می کند و با از بین رفتن اختلاف نظر میان مهندسین طراح معمار و عمران، به طراحی معماری مطلوب و بهینه با ستون گذاری بدون مزاحمت معماری منتهی می گردد.

انبار تیرچه پیش تنیده

انبار تیرچه پیش تنیده

این قابلیت ارزشمند باعث می شود که مهندسین طراح سازه نیز قادر باشند ستونها را در محورهای مناسب و بدون خروج از محوریت سایر ستونها تعریف نمایند و از مزایا و تخفیفات سازه های منظم آیین نامه ای (از جمله کنترل بهینه دریفت طبقات سازه با استفاده از جابجایی مراکز جرم طبقات ساختمان و نه با جابجایی گوشه های آن، مزیت عدم وقوع پیچش پلانی در سازه های منظم، امکان استفاده از تحلیل استاتیکی برای ساختمان های بلند منظم، احتمال بالای محاسبه ضریب نا معینی F=1 در سازه منظم و عدم اعمال ضریب جریمه F=1/2 و…) حداکثر استفاده را جهت طراحی ابعاد بهینه و کاملاً اقتصادی مقاطع تیرها، ستونها و فونداسیون بنمایید و با بهبود رفتار ثقلی و لرزه ای سازه، از لحاظ و اعمال جریمه های طراحی آیین نامه ای مربوط به سازه های نامنظم برحذر باشند.

در واقع مهندسین سازه می توانند به استفاده از ویژگی منحصر به فرد طراحی دهانه بلند ۹/۴۰ متری تیرچه پیش تنیده ایران (بدون استفاده از تیرچه دوبل و پوشش یکسره و بدون ستون میانی عرض ۱۰ متری اغلب زمینهای مسکونی، در عین مصرف تعداد کمتر تیرچه و حجم کمتر بتن در سقف، سبکی سقف های ساختمان را حفظ کنند و در نهایت به طراحی مطلوب و بهینه اسکلت سازه شامل طراحی به مراتب اقتصادی تیرها، ستونها و فونداسیون سازه دست یابند.

بر خلاف بسیاری از سیستم های نوین سازه ای که بایستی محاسبات سازه ای پروژه توسط برخی متخصصین خاص و یا دفاتر فنی شرکت های خاص طراحی سازه ای شوند و در سازما نهای نظام مهندسی نیز بایستی توسط گروه های کنترل کننده با دانش فنی بالا در کمسیون بررسی سازه های خاص با طی زمان نسبتاً طولانی بررسی گردند، طراحی سازه با سیستم سقف تیرچه بلوک با تیرچه پیش تنیده طبق روال عرف و معمول مهندسی صورت گرفته و اصلاً نیاز به دانش فنی بالا و خاصی نمی باشد.

همچنین طراحی خود تیرچه های پیش تنیده با شرایط تکیه گاهی دو سر مفصل، با طول های مختلف و برای بارگذاری ها و کاربری های متفاوت طبقات نیز توسط دفتر فنی شرکت تیرچه پیش تنیده ایران در قالب یک دفترچه محاسبات کامل (به همراه جزئیات و رعایت کلیه الزامات طراحی مربوطه که به تایید کانون مهندسان ساختمان استان البرز رسیده است) و یکبار برای همیشه و برای تمامی پروژه ها محاسبه شده و در اختیار مهندسین قرار گرفته است. با قرارگیری این دفترچه در میان دفترچه محاسبات ساختمان و همچنین با قرارگیری شیت نقشه جزئیات (آماده شده توسط دفتر فنی شرکت تیرچه پیش تنیده ایران) در انتهای نقشه های سازه ای، پروژه با روال عادی، با طی زمان کمتر و سرعت بیشتر به کنترل و تایید سازمان نظام مهندسی ساختمان می رسد.

دپو تیرچه پیش تنیده

دپو تیرچه پیش تنیده

همانطور که پیش تر هم اشاره شد سیستم های سازه ای و سقف متعددی در سایت مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی معرفی شده اند که در مورد آنها نظریه فنی صادر شده و الزامات طراحی و اجرایی آنها در همان سایت قرار داده شده است. این در حالیست که در مورد مباحث بتن و قطعات بتنی پیش تنیده از سالهای متمادی قبل، آیین نامه های معتبر خارجی همچون ACI318-08 chapter18 و PCI 6th-2004 و آیین نامه های معتبر داخلی فراوانی چاپ گردیده است که از جمله می توان به:

آئین نامه های تیرچه پیش تنیده:

  • آیین‌نامه طرح و محاسبه قطعات بتنی پیش تنیده (نشریه ۲۵۰ و الحاقیه آیین‌نامه آبا)
  • آیین‌نامه طرح و محاسبه سازه‌های بتنی پیش ساخته (نشریه ۳۸۸ و الحاقیه آیین‌نامه آبا)
  • دستورالعمل طراحی و اجرای سقف های تیرچه و بلوک (نشریه ۵۴۳ و الحاقیه آیین‌نامه آبا)
  • راهنمای اجرای سقف های تیرچه (خرپایی و پیش تنیده) و بلوک (نشریه ۸۲- سال ۱۳۷۱ – سازمان مدیریت و برنامه و بودجه)
  • استاندارد ۲۹۰۹ – ویژگیها و روشهای آزمون تیرچه (خرپایی و پیش تنیده) و بلوک
  • طرح و اجرای ساختمان های بتن آرمه (فصل ۲۴- طرح و محاسبه قطعات بتنی پیش تنیده – مبحث نهم مقررات ملی ساختمان)

اشاره کرد. تاکید بر درجه اعتبار بالای قطعات بتنی پیش ساخته پیش تنیده و تیرچه پیش تنیده از نظر آیین نامه های داخلی نسبت به سایر سیستم های نوین دارای نظریات فنی از یک طرف و آشنایی عموم مهندسان با بتن پیش تنیده و ضوابط طراحی و اجرایی در دسترس آن، سهولت و عدم نیاز به تجهیزات مخصوص یا گران قیمت اجرایی برای مهندسین مجری، سهولت کنترل سقف توسط مهندسین وکاردان های ناظر بدون نیاز به دانش فنی خاص، اجرا با نیروهای بومی و محلی، عدم نیاز به نیروهای انسانی متخصص (بدلیل اینکه قریب به اتفاق پیمانکاران ساختمان تجربه و سابقه سیستم مشابه با تیرچه های خرپایی را داشته اند و نیازی به حضور انسانی متخصص و افزایش هزینه پروژه نیست).

عدم نیاز به مصرف قالب زیاد نسبت به سیستم های دال، کاهش نیاز به شمع گذاری ۱/۲ تا ۱/۳ سیستم مشابه تیرچه های خرپایی استفاده بهینه از تکنولوژی پیش تنیدگی و پیش فشردگی قطعات در تولید تیرچه ها و عدم وقوع ترک در زمان حمل، حین اجرا و در طی زمان بهره برداری بدلیل عدم ایجاد تنش کششی در بتن تیرچه ها که در نهایت باعث عمر مفید بالای سقف می گردد.

دپو تیرچه پیش تنیده

دپو تیرچه پیش تنیده

کاهش قابل تامل هزینه های سقف و سازه و اقتصادی عنوان پروژه و… تنها برخی دلایل فراگیر شدن روز به روز و رشد استفاده عمومی کارفرمایان، مهندسین طراح معمار و سازه و همچنین مهندسین مجری از سقف تیرچه و بلوک با تیرچه های پیش تنیده ایران نسبت به سیستم مشابه تیرچه های خرپایی و همچنین نسبت به سایر سیستم های نوین در سراسر ایران می باشد.

مزیت های استفاده از تیرچه پیش تنیده:

  • کاهش قیمت خرید تیرچه تا ۵۰ درصد
  • امکان اجرا تیرچه پیش تنیده تا دهانه ۱۲ متر و حذف ستون های میانی ساختمان
  •  مقدار مصرف بتن در سقف به علت بتن اضافی جان تیرچه پیش تنیده حدود ۲۰ درصد کاهش یافته است.
  •  شمع بندی زیر سقف تا ۷۵ درصد کاهش می یابد.
  • عدم نیاز به اجرای میلگردهای فوقانی (که در تیرچه معمولی باید اجرا شود) و تنها اجرای میلگردهای حرارتی
  • استفاده از بتن با مقاومت بالا (۴۵۰ کیلو بر سانتی مترمربع) و میلگردهای پرمقاومت با تاب کششی ۱۸۰۰۰ کیلو بر سانتی متر مربع
  •  مقاوم در برابر ترک خوردگی تیرچه پیش تنیده استاندارد در نتیجه عدم نفوذ پذیری رطوبت و در نهایت عمر طولانی تر سازه
  •  تیرچه پیش تنیده استاندارد تایید شده توسط سازمان استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران و دارای گواهی استاندارد می باشد.
  •    تیرچه پیش تنیده استاندارد توسط مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی تایید شده است.
  •   تیرچه پیش تنیده استاندارد تایید شده توسط آئین نامه های داخلی (مبحث نهم مقررات ملی ساختمان، نشریه ۲۵۰ و نشریه ۵۴۳ و نشریه ۸۲ سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور، آئین نامه بتن ایران آبا) و آئین نامه های خارجی (آئین نامه بتن آمریکا ACI و PCI و …)

تولید تیرچه پیش تنیده توسط سیستم بخار

به عنوان اطلاعیه‌ای، لازم است بگویم که سیستم گرمایش از کف به عنوان یک سیستم منسوخ شده و غیراستاندارد در تولید تیرچه‌های پیش‌تنیده محسوب می‌شود و مشکلات فنی زیادی را در تیرچه‌های پیش‌تنیده تولید شده ایجاد می‌کند. این سیستم به لحاظ مهندسی رد شده و قابل قبول نیست. سیستم تاییدشده برای ساخت و عمل‌آوری این تیرچه‌ها، سیستم بخاردهی و لحاف است که با استفاده از آخرین تکنولوژی‌های تولید تیرچه انجام می‌شود و تیرچه‌ها در دمای ۷۰ درجه سانتیگراد قرار می‌گیرند تا فرآیند تولید و عمل‌آوری آنها تکمیل شود. در بسیاری از کارگاه‌های غیرمجاز، هنوز از سیستم گرمایش از کف استفاده می‌شود، لذا در هنگام خرید تیرچه‌های پیش‌تنیده حتماً باید به این نکته توجه داشته باشید که تیرچه‌ها در کجا تولید می‌شوند و از چه سیستمی برای عمل‌آوری آنها استفاده می‌شود.

بسیاری از کارگاه‌ها به دلیل هزینه بالای سیستم بخاردهی، قادر به استفاده از این سیستم نیستند که این امر باعث ایجاد عیوب بسیاری در تیرچه‌ها می‌شود و مقاومت آنها را نیز به طور قابل توجهی کاهش می‌دهد. توصیه می‌شود حتماً این تیرچه‌ها را از مراکز معتبر تهیه کنید. “هولدینگ تیرچه پیش‌تنیده ایران” بزرگترین و معتبرترین مرکز تولید و عرضه تیرچه‌های پیش‌تنیده در ایران است که با داشتن ۵ کارخانه (نه کارگاه) روزانه ده‌ها هزار متر تیرچه را با آخرین تکنولوژی روز دنیا و با استفاده از دستگاه‌های آلمانی و پرسنل آموزش‌دیده و مجرب به بازار عرضه می‌کند.

تمامی تیرچه‌های ارائه شده در این مجموعه دارای مجوز استاندارد می‌باشد و عمل‌آوری آنها نیز با استفاده از سیستم بخار انجام می‌شود. شما عزیزان می‌توانید با آرامش و اطمینان این محصولات را از “هولدینگ تیرچه پیش‌تنیده ایران” تهیه نمایید.

برخی از اصطلاحات تیرچه پیش تنیده

وقتی در مورد یک موضوع تخصصی صحبت می کنیم و جوانب آن را مورد بررسی قرار می‌دهیم بی تردید با واژه‌های تخصصی روبرو میشویم که برای بسیاری از افراد نامأنوس بوده‌ و یکی از تخصصی ترین شاخه‌هایی که میتوان از آن یاد کرد عمران و معماری است به طوری که حتی کوچکترین اجزای این رشته نیز در از واژه‌های کلیدی و تخصصی می‌باشد و برای مثال در بحث تیرچه پیش تنیده با واژه‌هایی روبرو میشویم که همه آنها برای درک بیشتر به توضیح مفصلی نیازمند هستند، برخی از آنها نام دستگاه ها و برخی دیگر مربوط به مراحل تولید یا بخشهایی از تیرچه باشد. بعضی از این اصطلاحات نیز هنگام کار گذاشتن تیرچه در ساختمان استفاده میشوند. مسلما نمیتوان به همه این واژه‌ها و اصطلاحات در یک مقاله پرداخت ولی در اینجا به چند مورد از مهمترین و پرکاربردترین این کلمات میپردازیم.

تیرچه پیش تنیده

اکسترودر: تولید تیرچه پیش تنیده در شرایط کارگاهی امکان پذیر نیست و اگر باشد تیرچه با کیفیت و استانداردی حاصل نخواهد شد پس برای تولید آن به محیطی خاص مثل کارخانه‌ای مجهز به به روز ترین دستگاهها نیاز است که نام این دستگاه اکسترودر می‌باشد. قابل است که در شروع تولید تیرچه پیش تنیده در کشور از دستگاه  های چینی استفاده میشد ولی محصول نهایی استانداردهای لازم را نداشت که بعداً مشخص شد به دلیل تک مرحله‌ای بودن آن است پی دستگاه‌های چینی از دور خارج شده و استفاده از آنها ممنوع اعلام شد و برای جایگزین دستگاه اکسترودر را از آلمان وارد کردند که تیرچه پیش تنیده را تحت دو مرحله اصلی و با کیفیتی بالا و طبق استانداردهای بین‌المللی تولید میکند. در اکسترودر از سیستم بخار و حرارت برای عمل آوری تیرچه‌ها استفاده میشود و میتواند مقاومت بتن را به ۳۵۰ تا ۵۵۰ کیلوگرم نیرو بر سانتیمتر مربع برساند.

کیورینگ: کیورینگ در واقع به قسمت عمل آمدن بتن مربوط میشود. در دستگاه اکسترودر بعد از گیر انداختن میل‌گردهای فولادی در دستگاه و تحت کشش قرار دادن آنها بر روی آنها بتن ریخته میشود  که باید عمل آورده شود تا استقامت و استحکام لازم را کسب کند که به این عمل آوری که توسط بخار و حرارت انجام میشود را کیورینگ می‌نامند.

لحاف بخار: لحاف بخار همانطور که از نام آن پیداست به قسمت بخار دهی بتن مربوط میشود که یکی از مراحل کیورینگ محسوب میشود. بعد از بتن ریزی بر روی میلگردها، تیرچه‌ها وارد مرحله بخاردهی شده که به اصطلاح میگویند بر روی تیرچه‌های لحاف بخار پهن شده. تیرچه‌ها در زیر لحاف بخار با یک شیب ملایم بخاردهی و گرم میشوند و با همان شیب بخار کم شده تا تیرچه‌های به آرامی خنک شوند. در زیر لحاف بخار تیرچه‌ها تا دمای ۷۰ درجه حرارت می‌بینند ، کنی در آن حرارت باقی مانده و سپس به مرور بخار و حرارت کم میشود.

کلاف بند: در واقع کلاف بند همان عضو بتن آرمه‌ای تیرچه است که تحت کشش قرار میگیرد.

کتیبه برشی: در زیر دال تیرچه یک بیرون زدگی وجود دارد که نقش آن افزایش مقاومت برشی دال بوده و به آن کتیبه برشی گفته میشود.

13 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • سلام. ممنون از اطلاعات خوبتون. یه سوال داشتم من. وزن تیرچه پیش تنیده چقدر هست؟

    پاسخ
  • ایرج قاسمی
    می 5, 2020 10:21 ب.ظ

    با سلام و سپاس از اطلاعات تکمیلی که گذاشتید . تیرچه پیش تنیده شما وایر با آج برجسته دارد و آیا اینکه با بخار فرآوری میشود یا سیستم گرمایش از کف

    پاسخ
    • سلام دوست عزیز.
      بله تیرچه ما با وایر کاملا آج دار و برجسته و فقط با فناوری بخار تولید می شود. سیستم گرمایش از کف منسوخ شده است.

      پاسخ
  • ابراهیم نریمیسا
    سپتامبر 24, 2020 10:35 ق.ظ

    ببخشید در ادامه باید بگم که اشتباه تایپی بوجود آمد خواستم بنویسم با سابقه و کار کشته نمیدونم چرا نوشته شد باسابقه( و دوران شاه ) نمیخواستم این جمله را بنویسم ببخشید

    پاسخ
  • ابراهیم نریمیسا
    سپتامبر 24, 2020 10:36 ق.ظ

    سلام و با احترام خدمت شما مهندسین محترم بنده قصد استفاده از این تیرچه ها را دارم البته برای ساختمان ویلایی باتوجه به قیمت میله گرد که قیمت آن بصورت افسار گسیخته در حالا بالا رفتن است مطمئنا این روش اول اینکه برای من که میخوام ساختمان بسازم خیلی صرفه جویی دارد دوم اینکه مشت محکمی به دهان آهن فروشان و کسایی که هیچ رحمی به این مردم نمیکنند حتی اگر هم به ضرر ما باشد باید تبلیغ کنیم که بتوانیم این جایگزین کنیم و مشتاقانه اعلام میکنم که با کمال میل حاضر هستم که نمایندگی شما را در جنوب کشور به عهده بگیرم با کادر مجرب و مهندسین معماری که با سابقه هستند اعلام آمادگی میکنیم که اگر شرایط هموار باشد بعنوان نمایندگی ان شرکت محترم فعالیت کنم
    با تشکر
    نریمیسا
    خوزستان

    پاسخ
  • سلام. ایا امکان اخذ نمایندگی و تولید درشهرستان وجود دارد؟شرایط لازم برای اخذ نمایندگی توضیح میدید. تشکر

    پاسخ
    • سلام
      برای اخذ نمایندگی فروش تیرچه پیش تنیده با شماره ۰۹۱۹۷۴۶۳۵۷۸ تماس بگیرید

      پاسخ
  • سلام
    لیست قیمت تیرچه پیش تنیده رو میشه برام ایمیل کنید؟ و همچنین شرایط دریافت نمایندگی تیرچه پیش تنیده رو بفرمایید
    با تشکر

    پاسخ
  • سعید رنجبر
    مارس 18, 2021 11:38 ق.ظ

    سلام
    لطفاً لیست قیمت را ایمیل بفرمایید.
    و همچنین در خصوص بارگذاری کف پارکینگ آیا محاسبات خاصی دارد اگر بله لطفاً دفترچه محاسبات آن را ایمیل بفرمایید.
    تشکر

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست